Elon Musk Kimdir? Hayatı ve İcatları Nelerdir?

Elon Musk, Tesla Motors ve 2012 yılında ticari bir uzay gemisini uzaya gönderen SpaceX firmasının kurucusu olarak bilinen Güney Afrikalı bir girişimcidir. Elon musk dünyayı değiştiren 100 kişi arasında gösterilmektedir.

Elon Musk Kimdir? Elon Musk Hayatı

Elon Reeve Musk (28 Haziran 1971), 1999 yılında X.com‘u (daha sonra PayPalolmuştur), 2002 yılında SpaceX‘i ve 2003 yılında Tesla Motors‘u kuran, Güney Afrika’da doğmuş Amerikalı bir girişimcidir. Musk, ilk kurduğu Zip2 şirketini Compaq Computers‘a satınca 20’li yaşlarının sonlarına doğru multimilyoner oldu. 2012’nin Mayıs ayında SpaceX ilk ticari aracını Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdikten sonra gündeme oturdu. 2016 yılında SolarCity‘i satın alarak portföyünü geliştirdi ve Amerikan Başkanı Donald Trump‘ın ilk günlerinde danışmanlık görevine getirilerek, sektördeki liderliğini ispatlamış oldu.

Elon Musk’ın Serveti

elon musk forbesForbes‘e göre, 2017 Aralık ayı itibariyle Elon Musk’ın serveti 20.2 milyar dolar. İlk milyarını 2002 yılında PayPal’ı satarak kazandı ve bugün, SpaceX şirketinin değeri ise 20 milyar dolardan çok daha fazladır.

Elon Musk Eğitim Hayatı

1989 yılında daha 17 yaşındayken Elon Musk, Queen’s Universitesi‘nde okumak ve Güney Afrika’daki zorunlu askerlik hizmetinden kaçmak için Kanada’ya taşındı. Daha sonra 1992 yılında Pennsylvania Üniversitesi‘nde işletme ve fizik okumak için bu okuldan da ayrıldı. Ekonomi alanında lisans diploması aldı ve fizik alanında yüksek lisans yapmaya başladı.

elon musk eğitimiPennsylvania’dan ayrıldıktan sonra Elon Musk, enerji fiziği alanında doktora yapmak için Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi‘ne başvurdu. Ancak bu hamlesi internetin patladığı zamana denk geldi ve bunun bir parçası olabilmek, ilk şirketi Zip2 Corporation‘ı kurmak için okula başladıktan iki gün sonra okulu bıraktı. Çevrimiçi bir şehir rehberi olan Zip2 kısa bir süre sonra New York Times ve Chicago Tribune gazetelerinin web siteleri için içerik sağlamaya başladı. 1999 yılında Compaq Computer Corporation, Zip2 şirketini 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolarlık hisse karşılığında satın aldı.

Trump’ın Danışmanı Elon Musk

Trump 2016 yılında Amerika’nın yeni başkanı olarak seçildikten ve büyük altyapısal gelişimlerle ilgili planlarını açıkladıktan sonra Elon Musk, yeni başkan ve danışmanları ile ortak bir amaca sahip oldu. Aynı yılın Aralık ayında Başkan Trump’ın Strateji ve Politika Forumu’na dahil edildi ve Ocak ayında Trump’ın Üretim İşleri Girişimciliği grubuna katıldı.

elon musk trumpHer ne kadar, kimi zaman Müslüman ülkelerden mültecilerin kabulunu yasaklaması gibi başkanın tartışmalı uygulamaları olsa bile Elon Musk yeni yönetime katılımını savundu. 2017 yılının başlarında şu şekilde bir tweet gönderdi “Benim hedeflerim dünyanın sürdürülebilinir enerjiye geçişini hızlandırmak ve insanoğlunun birden fazla gezegende yaşayabilmesini sağlamaktır. Bunun sonucunda yüz binlerce yeni iş alanı oluşacak ve gelecek hepimiz için çok daha iyi bir yer halini alacaktır.” 1 Haziran tarihinde Trump, Amerika’nın Paris İklim Birliği’nden ayrıldığını açıklamasının hemen ardından Elon Musk danışmanlık görevinden çekildiğini açıkladı.

Elon Musk’ın Eşleri

Elon Musk iki sefer evlendi. 2000 yılında Justine Wilson ile evlendi. Tartışmalı bir ayrılıktan sonra Elon Musk, Talulah Riley ile tanıştı ve 2010 yılında evlendiler. Çift, 2012 yılında ayrıldı ancak 2013 yılında tekrar evlendiler. İlişkileri, sonunda 2006 yılında boşanma ile bitti. Elon Musk, aynı zamanda oyuncu Amber Heard ile sıklıkla ayrılıp, barıştıkları bir ilişkidedir.

Elon Musk’ın Çocukları

Elon Musk’ın eski karısı Justine Wilson’dan 5 tane erkek çocuğu sahip. 2002 yılında ilk oğlu daha 10 haftalıkken ani bebek ölümü sendromundan ötürü hayatını kaybetti. Allen Musk ve Wilson, bir ikiz ve bir de üçüz olmak üzere beş ayrı erkek çocuğa sahiptir.

Doğum Günü ve Milliyeti

Elon Musk 28 Haziran 1971 yılında Pretoria, Güney Afrika’da doğdu. 1989 yılında, daha kolay bir şekilde Amerika vatandaşlığına geçebilmek için Kanada vatandaşı oldu. 2002 yılında Amerikan vatandaşı olma hedefini başardı.

Elon Musk Ailesi ve Gençlik Yılları

elon musk blastarKanadalı bir annenin ve Güney Afrikalı bir babanın çocuğu olan Elon Musk çocukluğunu kardeşleri Kimbal ve Tosca ile Güney Afrika’da geçirdi. 10 yaşlarındayken ailesi boşandı ve içine kapanan Elon musk ,bilgisayarlar ile ilgilenmeye başladı. Kendi kendine program yazılımcılığını öğrendi ve 12 yaşında Blastar adında bir oyun yaratarak, ilk yazılımını yazmış oldu.

Elon Musk’ın Şirketleri

PayPal

elon musk paypal1999 yılında Elon Musk, çevrimiçi bir finansal hizmet / ödeme şirketi olan X.com‘u kuran kişilerden birisiydi. X.com kurulduktan bir yıl sonra bugün PayPal olarak bildiğimiz halini aldı ve 2002 yılının Ekim ayında PayPal 1.5 milyar dolarlık hisse karşılığında eBay tarafından satın alındı. Satıştan önce elon musk PayPal hisselerinin yüzde 11’ine sahipti.

SpaceX Kurucusu Elon Musk

elon musk spaceXElon musk ,2002 yılında ticari uzay yolculukları yapma amacıyla üçüncü şirketi olan Space Exploration Technologies Corporation ya da diğer adıyla SpaceX‘i kurdu. 2008 yılında SpaceX tamamen kurulmuştu ve NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdikleri bazı şeyler için şirketle bir anlaşma yaptı (ileride astranotların da gönderilmesi planlanıyor).

Falcon 9 Roketleri

elon musk falcon 92012 yılının 22 Mayıs’ında insansız uzay aracı Falcon 9 roketini uzaya gönderince elon musk ve SpaceX tarih yazmış oldu. Araç, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astranotlara takviye için yarım ton yük ile birlikte gönderilmişti ve bu da Uluslararası Uzay İstasyonu’na özel bir şirket tarafından ilk kez araç gönderilmesine ön ayak oldu. Roketin kalkışı sırasında Musk şunları söylemişti, “Gerçekten de şanslı hissediyorum… Bizim için bu, şampiyon olmak gibi bir şey.

2013 yılının Aralık ayında, Falcon 9 Dünya’nın dönüşü ile uyum yakalayacak yörüngesel bir rota olan sabit konumda duran transfer yörüngesine başarılı şekilde bir uydu taşıdı. 2015 Şubat ayında SpaceX bir başka Falcon 9 roketi göndererek, Güneş’in Dünya’daki güç nakil şebekelerini ve iletişim sistemlerini etkileyebilecek aşırı emisyonları gözlemlemeyi amaçlayan Deep Space Climate Observatory (Derin Uzay İklim Gözlemevi) (DSCOVR) uydusunu yörüngeye yerleştirdi.

2017 yılının Mart ayında SpaceX, yeniden kullanılabilinir parçalardan inşa edilen Falcon 9 roketinin başarılı test uçuşlarından sonra daha uygun fiyata uzay yolculuğu yapma imkanının farkına vardı. 2017 yılının Kasım ayında yeni Block 5 Merlin motoru test sırasında patladığında, şirket ilk aksiliği yaşamış oldu. SpaceX, kimsenin yaralanmadığını ve bu konunun yeni nesil Falcon 9 roketlerinin planlamasında hiçbir olumsuz etkiye sahip olmadığını bildirdi.

2018 Şubat ayında şirket, güçlü Falcon Heavy roketinin başarılı testlerinin ardından bir diğer başarının keyfini sürdü. Ek Falcon 9 güçlendiriciler ile desteklenmiş Falcon Heavy, yörüngeye bol miktarda yük taşımak için ve derin uzay görevleri için potansiyel olarak bir ana uzay gemisi olacak şekilde tasarlandı. Test için Falcon Heavy’e yük olarak Musk’ın kırmızı Tesla Roadstar arabası yüklendi ve arabanın Güneş’in yörüngesindeki planlı yolculuğunu görüntülemek için kameralar ile donatıldı.

falcon heavy tesla roadsterTesla Motors Kurucusu ve CEO’su Elon Musk

Elon Musk, uygun fiyatlara elektirikli arabalar ve aynı zamanda batarya ve güneş panelli araba çatıları üreten Tesla Motors şirketinin eş kurucusu, CEO’su ve ürün mimarıdır. Elon Musk tesla şirketinin ürünlerinin geliştirilmelerinde, mühendisliklerinde ve tasarımlarında söz sahibidir. 2008 yılında, kurulduktan 5 yıl sonra şirket Roadstar adındaki spor araba olan, 0’dan 100 kilometre hıza sadece 3.7 saniyede çıkabilen ve lityum iyon bataryası ile 400 kilometre yol alabilen bir modeli tanıttı. Daimler‘e verdiği hisse ve Toyota ile yaptıkları stratejik ortaklık sonucu Tesla Motors 2010 yılının Haziran ayında halka açıldı ve 226 milyon dolar topladı.

tesla roadsterŞirket, diğer başarısını ilk elektrikli sedanı olan Tesla Model S ile elde etti. Şarj edilmeye gerek duymadan 425 kilometre yol alabilen Model S, Motor Trend dergisi tarafından 2013 yılında Yılın Arabası seçildi.

Tesla Model S2017 yılının Nisan ayında Tesla, en değerli Amerikalı firma olan General Motors‘u geçtiklerini açıkladı. Bu haber Tesla için harika bir kaldıraç görevi gördü ve üretimini arttırarak, bir sonraki yıl Tesla Model 3 adındaki aracını satışa sundu.

Tesla Model 32017 yılının Kasım ayında Elon Musk, şirketin tasarım stüdyosunda yeni Tesla Semi ve Tesla Roadster modellerini tanıtarak, yeniden gündeme geldi. 2019 yılında üretimine başlanacak olan bu tır, şarj edilmeye ihtiyaç duymadan 800 kilometre yol alabilecek ve bataryası ve motoru 1,600 milyon kilometre yol alabilecek şekilde tasarlanmış olacak. Roadster ise 2020 yılında piyasaya sürülecek ve 0’dan 100 kilometreye sadece 1.9 saniyede çıkarak, tarihte üretilmiş en hızlı araba olacak.

Tesla SemiBunu yapmamızın amacı benzinle çalışan arabalara ağır bir darbe indirmektir,” diyor Elon Musk. “Benzinli spor araçları kullanmanın çevreye ve bizlere olan zararlarından bahsetmeye bile gerek yok.

İlk başlarda 2017 Aralık ayından itibaren her hafta 5,000 yeni Model 3 araçlarından üretmeyi hedefledikten sonra Musk bu tarihi önce 2018 yılının Mayıs ayına, daha sonra önümüzdeki yılın Haziran ayına kadar erteledi. Açıklanan bu gecikme, şirketin üretim sorunları hakkında bilgisi olan ve hatta bazılarının, yatırımcıların bu süreç karşısında ne kadar sessiz kalacaklarını sorguladıkları sektördeki uzmanları şaşırtmadı.

2018 yılının Ocak ayının sonlarına doğru Tesla CEO’su için radikal bir karar alarak yeni bir tazminat paketi açıkladı. Bu bildiriye göre Musk’ın ödeme almasının tek koşulu şirketin 50 milyar dolar değer kazanmasına bağlı olduğu duyuruldu. Bu, eğer Tesla 650 milyar dolarlık bir değere ulaşırsa, Musk ödül olarak 55 milyar dolar kazanacak.

SolarCity

SolarCity Corp2016 yılının Ağustos ayında Musk’ın daha geniş bir müşteri kitlesi için sürdürülebilir enerji ve ürünler adına verdiği çabaların devamı sonucunda 2.6 milyar dolar karşılığında elektrikli araba ve güneş enerjisi şirketlerini birleştirdi. Tesla Motors Inc şirketi, 2006 yılında Musk’ın yardımıyla kuzenleri tarafından kurulan SolarCity Corp firmasının tüm hisselerini satın aldığını duyurdu. Her iki şirkette de en fazla paya sahip olan kişi yine Elon Musk’tur.

Tesla’nın web sitesinde satın alım ile ilgili şunlar yazılmıştı, “Güneş enerjisi üretimi ve depolama birlikte işletildiklerinde daha verimlidir. Tek bir şirket, Tesla (depolama) ve SolarCity (güneş enerjisi üretimi) birleşimi olarak, enerjinin üretimini, depolanmasını ve tüketimini geliştirebilecek çözümler üretiyor olacağız.

Elon Musk İcatları ve Yenilikleri

SpaceX ve Tesla dışında Musk sürekli olarak yenilikçi fikirleri hayata geçirmeye çalışmak için girişimlerde bulundu. Başlıca elon musk projeleri şunlardır;

Hyperloop

2013 yılının Ağustos ayında Elon Musk, Hyperloop adında yeni bir ulaşım modeli sundu. Bu buluş, büyük şehirler arasında gerçekleşecek ve seyahat süresini önemli ölçüde azaltacaktı. Hava koşullarına karşı dayanıklı ve yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışması planlanın Hyperloop, saatte 1.100 kilometre hızla düşük basınçlı borular aracılığıyla taşıma yapacak. Musk, Hyperloop’un kurulumunun bitmesi ve kullanılmaya başlanabilmesi için yedi ila on yıllık bir sürece gerek olduğunu belirtti.

HyperloopHer ne kadar 6 milyar dolarlık bir yatırım gerektirsede, Hyperloop’un (ray sistemi için giderlerin yaklaşık onda biri Kaliforniya hükümeti tarafından karşılanacak) uçaktan ve trenden daha güvenli olduğu iddia edilse bile Musk’ın bu konsepti şüphecilerin de dikkatini çekti. Ancak girişimci bu fikrin geliştirilmesi için çalışmalara devam ediyor. Hyperloop prototipi tasarımı için bir yarışma yapacağını duyurduktan sonra ilk Hyperloop yarışması 2017 yılının Ocak ayında SpaceX tesislerinde yapılmıştı.

Yapay Zeka

elon musk openaiElon Musk, yapay zekaya karşı ilgisini hep korudu ve kar amacı gütmeyen OpenAI‘nin başkan yardımcısı oldu. Bu araştırma şirketi 2015 yılında başlatılmıştı ve insanoğluna faydalı olabilecek dijital bir zeka geliştirme görevini benimsemişti. 2017 yılında Musk’ın Neuralinkadına bir girişimi desteklediği ve bu girişimin amacının ise insan beynine cihazlar yerleştirmek ve insanların yazılımlarla iletişim kurabilmelerine yardımcı olmak olduğu öğrenildi.

The Boring Company

The Boring CompanyBir diğer yenilik olarak, 2017’nin Ocak ayında Elon Musk trafiği azaltmak amacıyla, kaynaklarını sondaja ve tüneller yapmaya yöneltti. “The Boring Company” adında bir girişim kurdu ve test kazılarına SpaceX’in Los Angeles’daki mülkünde başladı. Ekim ayının sonlarına doğru Musk, şirketinin ilk ilerlemesini Instagram sayfasından paylaştı. Interstate 405‘e paralel olarak yol alacağını bahsettiği 150 metrelik tünelin yaklaşık 4 ay içerisinde 3 kilometrelik bir uzunluğa ulaşacağını belirtti.

elon musk alev silahıGirişimci aynı zamanda, 2018 Ocak ayı itibariyle alev makinelerini 500 dolara satacaklarını açıkladıktan sonra bu cihazlar için de bir pazar buldu. Musk, bir gün içerisinde bunlardan 10,000 adet satacağını iddia ediyordu ve sattı.

Yüksek Hızlı Tren

2017 yılının Kasım ayının sonlarına doğru Chicago Valisi Rahm Emanuel, O’Hare Havalimanı ve Chicago arasında 20 dakika veya daha az bir sürede yolcu taşıyacak ulaşım sistemi tekliflerini beklediklerini açıkladığında Musk, Boring şirketi ile birlikte yarışa dahil olduğunu açıklayan bir tweet gönderdi. Chicago için geliştirecekleri projede alınacak yolun nispeten daha kısa olduğu ve hava sürtünmesi için bir vakuma ihtiyaç olmadığından dolayı Hyperloop’dan farklı olacağını belirtti.

Kar Amacı Gütmeyen Elon Musk

Uzay keşfi ve insan ırkının geleceğini koruma potansiyeli Elon Musk ‘ın ilgi alanları arasına girdi ve bunları gerçekleştirmek için uzay ve yenilebilinir ve temiz enerji kaynaklarının keşfine odaklanmış Musk Foundation‘ı kurdu.

Yorum bırakın